Главна | За нас | Нашият адрес
 
<предишна страница
 

Малта  

Почивка в Малта

Капка мед в Средиземно море

Пристигнахме в Малта през нощта. В тъмнината пред любопитните ни погледи се разкриха пистата на международното летище и очертаващата я нежна изумрудено зелена трева, облени от синята светлина на прожекторите. Малта - пъстра, дружелюбна, ласкава, приветлива - през летния сезон става още по-привлекателна за туристите.

...Всичко започва точно през 1020 г.от н. е. Именно по това време шепа добродетелни християни от Салерно основават в Йерусалим болницата Йоан Кръстител. Техните цели са особено благородни. Тук намират подслон и храна всички, нуждаещи се от помощ и закрила.

Дълги години християни и мюсюлмани живеят в Палестина като братя, в дружба, съгласие и взаимно разбирателство.

Когато започват кръстоносните походи за освобождаването на Божия гроб, болницата поема грижите за ранените и се превръща във военно-религиозен орден на Св. Йоан. Именно поради това често наричат Малтийския орден ордена на йоанитите.

Рицарите от ордена полагат обет за послушание, целомъдрие и вечно подчинение на християнската църква. Четирите върха на кръста, извезан на одеждите им, символизират техните най-висши идеали: справедливост, благоразумие, умереност и храброст.

Поражението, което претърпяват рицарите при завладения от мюсюлманите град Акон, предопределя съдбата им. Първоначално те напускат Палестина и се оттеглят на о. Родос. Но прогонени и оттук рицарите остават на произвола на съдбата, без дом и родина. Именно в този тежък за тях момент Карл V им дарява остров Малта. Според преданията всяка година в знак на благодарност кралят получава от рицарите по един сокол. От този момент нататък започват да наричат ордена на Йоанитите Малтийския орден.

Рицарите управляват острова в продължение на няколко века. През този период подемът в развитието на Малта е забележителен. Но ходът на историческите събития никога не е бил монотонен и спокоен. Нова опасност грози Малта и нейните жители. Рицарите отново са изправени пред страшно изпитание. Към тяхната родина начело на могъща флотилия и многобройна армия се отправя Сюлейман Великолепни. Обсадата на острова продължава няколко месеца и е особено жестока, но с цената на много жертви рицарите успяват да удържат победа над фанатизираните мюсюлмански войски.

След победата Малта преживява истински разцвет, но щастието е мимолетно. Скоро опиянени от богатството и разкоша, в който живеят, рицарите забравят своите висши идеали. Сред тях се промъкват завистта, високомерието, необуздаността. Те са разединени и слаби. Именно в този момент Наполеон със своя флот и многохилядни войски се отправя към Египет. По пътя си той се доближава до Малта под предлог, че желае да попълни запасите си от вода и провизии. Всъщност, планът на могъщия император е да завладее острова. Осъществяването на тази коварна стратегия е особено лесно. Повярвали на лъжите на Наполеон, рицарите се оказват неподготвени за отбрана и се предават в ръцете му, без да пролеят и капка кръв. Скоро след това събитие на острова избухва освободително въстание. По-късно английска ескадрила, предвождана от Нелсън, разгромява френския флот и завладяла острова, а рицарите се установяват в Рим.

Разбира се, ние се бяхме постарали да научим някои подробности за Малта. Знаехме, че архипелагът се състои от множество малки и големи острови, пръснати из морската шир, че това малко, но забележително късче суша се обитава от хора вече близо седем хилядолетия и всички известни нам древни култури и цивилизации са оставили своите следи на неговата територия. Но в интерес на истината всичко, което бяхме чули и прочели за острова, преди да пристигнем, някак изведнъж избледня, когато видяхме Малта, огряна от първите слънчеви лъчи. От момента, в който стъпихме на сушата, до последния миг, когато островът се превърна в едва забележима точица и ние с тъга осъзнахме, че дните на лятната ни почивка са се изнизали като на сън, не можахме да се освободим от усещането, че сме попаднали в някакъв приказен свят, пъстър и ослепително ярък.

Бродейки из тесните улички, които наподобяват тайнствен лабиринт, ние останахме удивени от богатството на малтийската история. В течение на много векове архипелагът е бил изкусителна плячка за средиземноморските императори. Тук своите следи са оставили сицилианци, финикийци, гърци, римляни, византийци, араби...

Нежната синева на морето, червеникавите скали, сивите каменни старинни фортове, къщите от жълт пясъчник с надвиснали от балконите им пъстри цветя, тъмнооките, мургави хора с ярки одежди, всичко се сливаше в една неповторима феерия.

Пълната красота на архипелага се разкрива от височината на птичи полет. Гледката е удивителна - небесно син атлаз, върху който някой сякаш съвсем небрежно е разсипал няколко капки златист мед.

Шест са миниатюрните острови, които пръснати сред морската шир, образуват една от най-малките държави в Европа -Република Малта. С популярност сред посетителите на страната се ползват Малта, Гозо и Комино. И въпреки че със своята дължина от 27 км и ширина от около 14 км първият от тези острови заема челно място по площ, той едва ли може да се нарече голям. Е, със сигурност не е място, подходящо за любителите на дълги разходки, но както в повечето случаи и тук важи максимата, че качеството не се определя от количеството.

Надявам се, не се заблуждавате, че това кътче е привлекателно само за съвременните туристи, защото всъщност неговите достойнства са известни на хората от незапомнени времена.

За древните мореплаватели островът е представлявал убежище, където са намирали спасение от морската стихия и яростните бури. За великите императори и пълководци той е бил стратегически военен пункт между Европа, Африка и Мала Азия. Днес за любителите на пътешествията Малта е благодатно кътче, където дори и през най-студения сезон температурата рядко пада под 15°С.

Климатът на архипелага е особено здравословен. Лятото е горещо и сухо, а зимата - топла и влажна. В Малта няма туристически сезон поради факта, че гостите на островите винаги се приемат радушно и се приветстват с добре дошли. Ако желаете да получите прекрасен слънчев загар и да се къпете до насита в прозрачно като кристал море, на ваше разположение са северното и югозападното крайбрежие: заливите Св. Павел, Мелиха, Ан Туфиха и Голдън Бей. Тук времето е най-топло от средата на юли до средата на септември. Но малтийското лято не може да се сравни със задушните и горещи месеци, характерни за климата на континенталните страни. Тук дори при високи температури нежният полъх на бриза и свежестта на морето избавят летуващите от непоносимата жега. В Малта истински горещото време е рядкост, която се наблюдава само при нахлуването на вятъра сироко от Сахара.

Островите са прекрасно място за почивка и поради чистотата на морето. В достоверността на това твърдение ще се убеди дори и най-големият скептик, ако застане на пясъка и погледне във водата. Дъното гъмжи от екзотични морски обитатели, които са особено чувствителни към всякакъв вид замърсявания и едва ли биха избрали малтийския бряг за свой дом, ако той не беше достоен за тях. Освен това тук любителите на морето могат да се освежат във водата, когато пожелаят, тъй като на практика в Малта приливи и отливи няма. Разочаровани ще останат само нудистите, защото на островите голите тела не са на почит. За останалото няма проблеми - на плажовете има съблекални и душове, чадъри и разнообразни плажни принадлежности, открити барове и ресторанти. Под наем могат да се вземат моторници, лодки, водни ски и други спортни съоръжения.

През зимния сезон, когато температурите падат до 15 °С, към Малта си заслужава да се отправят тези, които желаят да се запознаят с историята и културата на страната.

Главна | За нас | Нашият адрес